Films
סרטים
השוטר אזולאי
השוטר אזולאי הוא סרט קומי-דרמטי שכתב וביים אפרים קישון בשנת 1971. הסרט זכה להצלחה קופתית וביקורתית, היה מועמד לפרס אוסקר לסרט הזר הטוב ביותר וזכה בפרס גלובוס הזהב לסרט הזר, בפרס הסרט הזר בפסטיבל הסרטים של ברצלונה, בפרס הבמאי בפסטיבל מונטה-קרלו ובפרס השופטים באטלנטה.
"השוטר אזולאי" מתאר את חייו של אברהם אזולאי, שוטר ביפו אשר במשך כל עשרים שנות שרותו במשטרה נותר בתפקיד שוטר מקוף פשוט בדרגת רב-שוטר. הסיבה העיקרית לכך היא כשלונותיו החוזרים בביצוע משימות שיטור פשוטות הנובעים מתמימותו וטוב לבו. אזולאי אינו מבחין בפריצותהמתרחשות במשמרתו, מתקשה בביצוע מעצרים בגלל לבו הרחום, נכון להאמין לסיפורים כוזבים בעליל של הפושעים בהם הוא נתקל.
סצנת הסיום של הסרט נחשבת בעיני רבים אחת הסצינות המרגשות ביותר בקולנוע הישראלי. אזולאי, שזכה סוף סוף להעלאה בדרגה אך פוטר, יוצא מבניין מטה המשטרה ועוצר בסמוך למגרש המסדרים בזמן שבו מבצעים השוטרים הטירונים חזרה לתרגילי סדר בפיקוד בז'רנו. כאשר הם חולפים על פניו, הםמצדיעים לכיוונו של אזולאי בהוראת בז'רנו. אזולאי, שרואה בהצדעה שבחזרה כהצדעה המיועדת אליו, מצדיע בחזרה בהתרגשות רבה עד כדי בכי.
ארבינקא
הסרט "ארבינקא" הופק בשנת 1967. במרכזו עמד ארבינקא, אותו גילם השחקן חיים טופול, שכיכב גם בסרטו הראשון של קישון, סאלח שבתי. הסרט, שהתבסס על כמה הומורסקות של קישון, וליווה את ארבינקא בכמה הרפתקאות: התפרצות לא קרואה לחגיגת בר מצווה, ניסיון להערים על שכנו (יוסי בנאי) כדי שיפסיק להאזין לרדיו (סיפור זה יוחס במקור למחבר ולאשתו), גנבת זרם החשמל וכמובן שוד מפעל הפיס שביצע יחד הם אנשי העולם התחתון (הגשש החיוור), שבוצע בהסוואה של סרט המתעד את אותו השוד.
הנימה הסאטירית של קישון הייתה יותר מרומזת ממפורשת בסרט זה, במיוחד בגלל הנושא הקליל יחסית. קישון אף הופיע בתפקיד קטן בסרט כבמאי פרסומת לאופנועים.
בסרט משחק גם שייקה אופיר בתפקיד השוטר המבולבל, תפקיד שפותח בסרט הבא של קישון, השוטר אזולאי, לתפקיד ראשי. הסרט היה גם אחד הסרטים הראשונים בהם הופיעה שלישיית הגשש החיוור. הם שיחקו בתור "אנשי העולם התחתון: מוסא, פרידריך ולאון".
סאלח שבתי
סאלח שבתי הוא סרט קומי ישראלי בבימויו של אפרים קישון ובכיכובו של חיים טופול, שיצא בשנת 1964. זהו הסרט הישראלי הראשון שהועמד לזכייה בפרס אוסקר לסרט הזר הטוב ביותר והראשון שזכה בפרס גלובוס הזהב לסרט הזר הטוב ביותר. מאוחר יותר הופק גם כמחזמר.
העלילה מתרחשת בשנות החמישים לאחר הקמת מדינת ישראל, ומראה בצורה סאטירית את שהתרחש באותם זמנים, על קשיי העלייה והקליטה של עדות המזרח ויחסם של ילידי הארץ אליהם, הביורוקרטיה הבלתי אפשרית והפוליטיקה הישראלית הלא נקייה – כל זאת דרך דמותו של סאלח, עולה חדש שהגיע לישראל עם משפחתו ונאלץ להסתגל במהירות להווי החיים הישראלי.
את ההשראה לדמותו של סאלח שאב קישון מעולה חדש, שהוא ומשפחתו התגוררו עמו בצריפון במעברת "שער עלייה" בחיפה, בשנת 1949.
תעלת בלאומילך
תעלת בלאומילך ("בלאומילך" בגרמנית פירושו "חלב כחול") הוא סרט קומי-סאטירי בכתיבתו ובבימויו של אפרים קישון שיצא לאקרנים ב-1969. הסרט מבוסס על הומורסקה בשם "אגדה על תעלה בתל אביב" של קישון, שפורסמה לראשונה בשנת 1952 והופיעה בספר "אלף גדיא וגדיא".
הסרט זכה להצלחה קופתית ולביקורות אוהדות, זכה בפרס הסרט הזר בפסטיבל הסרטים של ברצלונה, בפרס חבר השופטים בפסטיבל הסרטים של מונטה קרלו והיה מועמד לפרס גלובוס הזהב.
בסרט מופיע חולה רוח בשם בלאומילך, אשר נמלט מבית המשוגעים. הוא גונב פטיש אוויר מעיריית תל אביב ומתחיל לקדוח, לפנות בוקר, בלב כיכר מוגרבי. שוטר מקוף (שבסרטיו הבאים של קישון, הפך לדמות השוטר אזולאי) אינו מעלה על דעתו לשאול את בלאומילך, לפשר מעשיו, אלא להפך. השוטר מנסה לסייע לבלאומילך ולהשליט במקום סדר, שיאפשר לו להמשיך ולחפור. מכאן העלילה רק מסתבכת והבלגן חוגג. בסצנת הסיום מושקת "תעלת אלנבי" בטקס רב משתתפים, בליווי תזמורת ונציגי הממשלה, כשהכול מודים לראש העיר בעל החזון, שהפך את תל אביב לוונציה של המזרח התיכון.
סרטי טלויזיה נוספים בכתיבתו בימויו והפקתו של קישון:
ZDF - 1984 - הכתובה.
SFB - 1987 - תוציא את השטקר, המים רותחים.
השועל בלול התרנגולות
השועל בלול התרנגולות הוא סרט קומי המספר על דולניקר, עסקן מפא"יניקי-הסתדרותי טיפוסי, הלוקה בבריאותו ונשלח לצורכי החלמה לכפר גלילי נידח בשם עין כמונים - מושב האחראי על כלל תצרוכת הכמון בישראל.
דולניקר מגלה לחרדתו כי לאיש מתושבי הכפר הנידח אין תודעה פוליטית מזערית. זאת ועוד, בכפר קיימת שוויוניות מושלמת, כך ש"עדיין לא נוצרו בו הפערים החברתיים שיש לבטלם."
דולניקר פועל בעקביות כדי לשנות מצב זה: בלשון חלקלקות מצופה בקלישאות עסקניות הוא מסית את בני הכפר זה כנגד זה ויוצר במו שהותו בכפר את הפערים החברתיים שיש לבטלם. מטרתו של דולניקר היא להפוך את הכפר הנידח למערכת שבה הוא ימשול, כמתווך היודע כיצד פני הדברים צריכים להיראות, אך מזימתו זו עולה בתוהו, כאשר מתברר כי בני הכפר התמימים למדו מהר מהצפוי את אמנות התככים הפוליטיים. בסופו של הסיפור, מוחה שטפון את הכפר כולו.
בתפקיד הראשי בסרט כיכב שייקה אופיר, כשלצידו, בתפקיד עוזרו זאב, ספי ריבלין. שחקנים קבועים אחרים של קישון שימשו בתפקידים נוספים: זהרירה חריפאי כגאולה דולניקר/מלכה הרמנוביץ', ניצה שאול כעלמה גורביץ', גדעון זינגר כפרופסור טננבאום/אליפז הרמנוביץ'.
אפרים קישון נחשב לאבי הקולנוע הישראלי. קישון הוא היוצר הישראלי הראשון אשר היה מועמד פעמיים לאוסקר וזכה שלש פעמים בגלובוס הזהב. כתב, ביים והפיק את חמשת סרטיו בינהם סאלח שבתי, השוטר אזולאי ותעלת בלאומילך
סאלח שבתי 1964הסרט הישראלי הראשון שהיה מועמד לאוסקר לסרט הזר הטוב ביותר והראשון שזכה בפרס גלובוס הזהב לסרט הזר הטוב ביותר. מאוחר יותר הופק גם כמחזמר העלילה מתרחשת בשנות החמישים לאחר הקמת מדינת ישראל, ומראה באופן סאטירי את שהתרחש באותם זמנים, על קשיי העלייה והקליטה של עדות המזרח ויחסם של ילידי הארץ אליהם, הביורוקרטיה הבלתי אפשרית והפוליטיקה הישראלית הלא נקייה – כל זאת דרך דמותו של סאלח, עולה חדש | השוטר אזולאי 1972אפרים קישון כתב וביים את השוטר אזולאי, בשנת 1971. הסרט זכה להצלחה קופתית וביקורתית, היה מועמד לפרס אוסקר לסרט הזר הטוב ביותר וזכה בפרס גלובוס הזהב לסרט הזר, בפרס הסרט הזר בפסטיבל הסרטים של ברצלונה, בפרס הבמאי בפסטיבל מונטה-קרלו ובפרס השופטים באטלנטה. "השוטר אזולאי" מתאר את חייו של אברהם אזולאי, שוטר ביפו אשר במשך כל עשרים שנות שרותו במשטרה נותר בתפקיד שוטר מקוף פשוט בדרגת רב-שוטר. | The Fox in the Chicken Coop1978 - Based on Ephraim Kishon’s satire under the same name (Hebrew: Ha Shu’al B’Lool Hatarnegolot) features many prominent Israeli actors of the time, most notably Shay K. Ophir and Seffi Rivlin. The film takes a satirical, comic look at the old generation of Israeli politicians. |
---|---|---|
Ervinka 1967Ervinka, is an Israeli film written and directed by Ephraim Kishon. The film, starring Chaim Topol (best known for his leading role in Fiddler on the Roof) is a comical tale of a good-natured but incorrigible layabout that becomes embroiled in a plot to rob the Israeli lottery, all while indulging himself in his boundless zeal for mischief and romance. | The Blaumilch Canal 1971הסרט מבוסס על הומורסקה בשם "אגדה על תעלה בתל אביב" של קישון, שפורסמה לראשונה בשנת 1952 והופיעה בספר "אלף גדיא וגדיא" הסרט זכה להצלחה קופתית ולביקורות אוהדות, זכה בפרס הסרט הזר בפסטיבל הסרטים של ברצלונה, בפרס חבר השופטים בפסטיבל הסרטים של מונטה קרלו והיה מועמד לפרס גלובוס הזהב. בסרט מופיע חולה רוח בשם בלאומילך, אשר נמלט מבית המשוגעים. הוא גונב פטיש אוויר מעיריית תל אביב וחופר את העיר, עד ליצירת תעלה. | Two Nominations for the Oscar |
Nomination for the Oscar | The PolicamanEphraim Kishon and Sheike Ofir |